Onze advocaat merkt dat er vaak bij de verdeling van een erfenis bepaalde zaken worden verzwegen. Bankrekeningen in het buitenland, geld uit een kluis, waardevolle schilderijen. Van alles en nog wat. De Hoge Raad heeft zich er op 31 maart 2017 over uitgelaten wat er gebeurt als iemand een goed van de nalatenschap verzwijgt.

Waar ging het hier om? De bekende Zwitserse bankrekening, die een van de erfgenamen naar zichzelf en zijn echtgenote had overgezet. Vervolgens het bestaan ervan had ontkend en daarna had beweerd dat het een schenking was. In de twee eerdere instanties was hier al korte metten mee gemaakt.

Vraag die voorlag aan de Hoge Raad was of deze persoon niet alleen wist dat hij een goed van de nalatenschap verzweeg, maar of dit punt ook zou kunnen worden bewezen door te stellen dat hij dit ‘behoorde te weten’. De Hoge Raad vond dat laatste niet voldoende, maar het speelde hier geen rol, omdat het Hof had aangenomen dat diegene het ook daadwerkelijk wist.

Vervolgens werd de vraag gesteld of degene die betrapt wordt ook nog tot inkeer kan komen? Neen, zegt de Hoge Raad onverbiddelijk. Het is een straf en dan past het niet dat diegene eerst kan verzwijgen en vervolgens tot inkeer zou kunnen komen.

Bel onze advocaat als er bij de verdeling van een erfenis volgens u bepaalde zaken worden verzwegen. Wij kunnen u daar dan bij helpen. Bel:020-3980150 of stel u vraag hier.